Kroatien - Baska Voda

 

Mer om Kroatien

Längs Makarska-rivieran i Kroatien ligger många idylliska små städer. 10 minuters bussresa norr om själva Makarska, ligger vackra Baska Voda. Som de flesta andra små städerna längs rivieran, ligger den omgiven av långa stränder och en båthamn i nedre delen av centrum.

På sommaren är Baska Voda en livlig turiststad. Längs hela bukten i centrum kan man gå på en stenbelagd promenadgata. Själva centrum sträcker sig upp mot huvudvägen som ligger i bergssluttningen, 10 minuters gångväg från stranden. Buss och taxi går emellertid ända ner till centrum, på strandpromenaden.

Kyrkobyggnaderna är ett karakteristiskt motiv från Baska Voda. Där finner vi både St. Lawrence kyrka från 1750 och St. Nicholas kyrka från 1989. På sommarhalvåret är det trångt om plats på stranden nedanför centrum. Stranden sträcker sig vidare i bukter både åt norr och söder från Baska Voda centrum.
Som vid hela Adriatiska havet, är vattnet kristallklart. Stranden består av småsten. På sommaren sjuder det av liv i Baska Voda, och särskilt ungdomar dras till utbudet av vattensport och uteliv längs stränderna (se karta över Baska Voda).

Staden är populär bland de som vill köpa lägenhet i Kroatien, och det finns flera hotell i området. Staden har givetvis mataffärer, och ett otal kaféer och klassiska turistbutiker. Post, bank, museum och turistbyrå hittar du också här. Mitt i bukten vid centrum ligger hamnen där både småbåtar, några fiskebåtar och flera lyxbåtar ligger förtöjda.

I Baska Voda ligger också Gradina – som är resterna efter en gammal romersk bosättning. Staden är dock först och främst en vacker turiststad. Nordväst om Baska Voda ligger en annan vacker småstad: Brela som är nordligaste staden längs rivieran. Turer till övriga städer längs Makarska-rivieran kan rekommenderass, som Tucepi och Podgora. Den kända staden Omis ligger bara en timmes busstur mot nordväst. 

I havet utanför Baska Voda ligger de kända semesterparadisen (öarna) Brac och Hvar. Dessa öar hjälper till att skärma av Makarska-rivieran mot vindar och tung sjö från väst. Bilderna på den här sidan är tagna i oktober, och då är det lugnt och stilla i Baska Voda, även om skandinaver är tacksamma med ca 20 grader.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se