Kroatien - Dubrovnik

 

Mer om Kroatien

Längst söderut i Kroatien ligger den historiska staden Dubrovnik. Staden – med sin gamla stadskärna – hamnade på UNESCOs världsarvslista 1979. Och Dubrovnik är den populäraste turiststaden vid Adriatiska havet. Staden har, med sina många minnesmärken, en lång och spännande historia som går tillbaka till 600-talet.

Dubrovnik är lätt tillgängligt för turister. Flygplatsen ligger söder om staden och kommunikationerna är bra (se karta över Dubrovnik). På väg mot staden kan du se ned på inseglingen till Dubrovnik och den gamla handelsstaden som delvis är omgärdad av fästningsmurar som sträcker sig runt centrum i en längd på över 2 kilometer. 

Dubrovnik var från början byggd på en ö, men omkring år 1000 blev kanalen mot fastlandet igenfylld. På 1200-talet var hela staden omsluten av stadsmuren som kontinuerligt genomgått förändringar, förstärkningar och modernisering.

Dubrovnik har alltid varit en stad där maritim handel varit viktig. Och det är vid själva hamnen man kan se murar och byggnader från den äldsta tiden av stadens historia. Trots att staden drabbades av ett omfattande jordskalv 1967, finns det gott om byggnadsverk och konstruktioner från tidig medeltid.

På huvudgatan – Stradun (på bilden till höger) – är det alltid liv och rörelse och den är en del av den obligatoriska  sightseeingen för den som vill uppleva Dubrovnik. En promenad på den gamla stadsmuren kan också rekommenderas. I staden finns ett rikt utbud av restauranger, butiker och caféer.

Kusten är omgiven av klippor, vikar med stränder och en rad öar. Ögruppen Elafiti ligger strax norr om Dubrovnik, och från  Dubrovnik går det båtar bland annat till den idylliska ön Lopud och till halvön Cavtat.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se