Krka nationalpark - Kroatien

 

Mer om Kroatien

Krka är en flod, men den ger samtidigt namn till en vacker nationalpark i Kroatien. Nationalparken ligger i området Dalmatia och floden har en längd på 73 km innan den rinner ut i Adriatiska havet. Krka är mest känd för sina många och idylliska vattenfall.

Om du semestrar i området runt Split, eller vid Šibenik så lämpar sig Krka väl för en dagutflykt. Floden rinner ut i Šibenik Bay och dett område påminner nästan om en norsk fjord. Den lugna floden bryts av vackra vattenfall, där du också kan ta ett dopp. Nedanför ser du det berömda vattenfallet Skradinski Buk.

Krka Nationalpark är 109 kvadratkilometer och bildades 1985. Det huvudsakliga syftet med parken var att skydda de mellersta och nedre delarna av floden.

Nationalparken är mer än vackra vattenfall. Floden utgör också grunden för den frodiga vegetationen som ligger till grund för ett unikt djur- och fågelliv. På sin färd genom dalar och raviner ger floden också rum för ett antal vackra insjöar, i insjön Visovac ligger ett kloster som blev grundat på 1400-talet.

Det finns flera ingångar till Krka nationalpark. Längs vägarna är det bra skyltat och det finns en parkeringsplats vid varje ingång. Där hittar du också informationscenter och biljettkontor. Den lilla staden Skradin ligger i den nedre delen av floden och därifrån kan du uppleva parken från en plats i båtarna som går upp till vattenfallet.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se