Kroatien - Omis

 

Mer om Kroatien

Mellan Split och Makarska ligger den sägenomspunna forntidsstaden Omis. Denna lilla kuststad är omgiven av branta bergformationer och rik vegetation. I söder ligger det klara Adriatiska havet, i väster ligger floden Cetina. Detta är en stad som bjuder på en rik och spännande historia där gamla byggnader och minnesmärken från fordoms storhet ligger tätt.

Omis är inte en typisk semesterstad i Kroatien. Och även om staden erbjuder det mesta man kan önska sig en lugn sommardag vid Adriatiska havet, så står utomhusaktiviteter, historia och kultur i centrum. Tidigare var staden känd för att hysa sjörövare, och stämpeln som sjörövarstad har präglat stadens rykte i flera hundra år. Gamla stan med sina trånga gränder, kyrkor och fort vittnar om den starka – men turbulenta – positionen staden hade i äldre tider.

Omis ligger mitt i Dalmatia-området, och som med de andra kuststäderna kan också Omis bjuda på en rad badstränder och stora och små vikar där man kan söka sin tillflykt från en stressig vardag. I Omis finner floden Cetina sin väg till havet, och för de som önskar en aktiv semester erbjuder floden och de branta bergen aktiviteter som bergsklättring och rafting. I själva staden finns ett stort utbud av restauranger, pubar och caféer.

I området runt staden finns det både vingårdar och olivlundar. Många använder Omis som bas för utflykter både åt öster och väster längs detta populära kustområde. I söder ligger semesterön Brac. Kulturella upplevelser får du också i form av arrangemang som fokuserar på allt från sjörövartiden till vinproduktion.

En stad som Omis erbjuder givetvis shoppingmöjligheter. Förutom de vanliga mataffärerna, finner du ett rikt urval av billig och nyttig mat på marknaden i Omis. Här kan du köpa det mesta som växer i och över jorden. Frukt och grönsaker odlas lokalt och urvalet är stort.

Omis ligger bara en dryg timmes körväg från Split. Söderut tar det en knapp timme till Makarska.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se