Sibenik - Kroatien

 

Mer om Kroatien

Sibenik är en av de största hamnarna i Kroatien, som ligger mellan Zadar och Split. Även om staden har en historia där industriella och militära verksamheter har varit viktiga, har staden bevarat den gamla stadskärnan med dess berömda katedral och ett antal byggnader från medeltiden.

Det sägs att det var kroater som grundade Sibenik som stad för över 1000 år sedan, men utgrävningar visar att bosättandet sträcker sig längre tillbaka i tiden. År 1066 beskrevs staden för första gången som Castrum Sebenici. Liksom många andra städer längs Adriatiska havet kom också Sibenik att bli styrt från Venedig under medeltiden (1412 – 1797) och många av de bevarade byggverken härrör från den tidiga venetianska perioden.

Den vackra katedralen (St James) med sin runda kupol är en framträdande byggnad i staden. Det tog över 120 år att bygga katedralen (1432 - 1555) och genomgick en omfattande restaurering efter skador den fått under kriget 1991. Idag står den som den största och vackraste sevärdheten i Sibenik.

Förutom katedralen och flera andra äldre kyrkor har Sibenik också en vacker loggia belägen på gården i katedralen. Den var klar några år innan domkyrkan blev klar. Foscolo-palatset ligger i samma område men är omkring 100 år äldre (1450). Dessutom finns ett antal fästningar vid infarterna till Sibenik och inne i Sibenik. Dessa var viktiga försvar och den äldsta är fortet St. Anna som ligger lite ovanför den gamla delen av staden.

Den gamla delen av staden erbjuder också kaféer och många affärer och om du tar bussen till Sibenik hamnar du vid den gamla stadskärnan. Härifrån är det också nära till Krka nationalpark. Turistmål som Primosten och Vodice är inte heller långt borta

Idag lider staden under svåra villkor för industrin, som drabbades hårt under krigshandlingarna på 1900-talet. Turismen är viktig, men klarar inte att backa upp för alla de arbetsplatser som har gått förlorade i den tidigare så levande hamnstaden.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se