Kroatien - Split

 

Mer om Kroatien

Split är Kroatiens näst största stad och är ekonomiskt och administrativt centrum i Dalmatia-distriktet i Kroatien. Staden bär prägel av att vara en storstad där turism, kultur, sevärdheter, industri och handel lever sida vid sida.

Split blev grundat av kejsaree Diokletians (240-316) som startade byggandet av sitt stora romerska palats 295 e.Kr. Diokletian föddes i en annan stor sevärdhet nära Split; forntidsstaden Salona.

Hamnområdet vid centrum är, i likhet med andra hamnstäder, mycket noggrant gjort med en bred strandpromenad kantad av palmer. De senaste åren har huvudgator och hamngator genomgått en omfattande renovering. Denna ansiktslyftning blev inte bara väl mottagen, då en del menade att de äldre delarna av staden förlorade lite av sin särprägel. Längs hamnen och i centrum finns det ett otal stora och små restauranger och butiker. Större köpcentrum finns i utkanten av staden. Det finns många bra hotell och vandrarhem i Split, och det är bäst om man bokar tidigt då rummen är billigare.

Flygplatsen ligger knappt tre mil från staden, nära Trogir. Split är på många sätt en knutpunkt för trafiken, och även i hamnen är det stor aktivitet. Mätt i antal passagerare är Split den tredje största hamnen i Medelhavet. Från Split går det färjor och snabbåtar till en rad hamnar och öar; däribland Brac, Hvar, Solta och Vis.

För de som är intresserade av kultur, historia och fina byggnader rekommenderass et besök i Det Diokletianska palatset. Det är ett av de äldsta palatsen i världen, och det mest intakta från romartiden. Här ligger också katedralen med det vackra klocktornet. Den här delen av Split står också på UNESCO's världsarvslista. Dessutom finns det en rad andra slott, kyrkor, palats och fästningar i Split. De flesta över 500 år gamla. Se fler bilder från Split.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se