Kroatien - Trogir

 

Mer om Kroatien

Bara sex km. från Split flygplats, ligger idylliska Trogir. Små broar binder samman Gamla staden med resten av Trogir, och många talar om Trogir som Kroatiens svar på Venedig. Stadens strategiska placering vid Adriatiska havet vittnar också om en långt tid som centrum för maritim verksamhet och handel.

Trogir har omkring 11 000 invånare och är ett populärt resmål för turister som besöker Kroatien. Den historiska Gamla staden har också broförbindelse mot söder med ön Ciovo. Där och i områdena kring Trogir, som Seget Vranjica, byggs hela tiden nya lägenhetskomplex. Det vackra Trogir är inte den ända orsaken till att området blivit så populärt. Närheten till flygplatsen är nog också en viktig faktor. Avståndet till storstaden Split är ca 3 mil.

Trogir har en lång historia, och staden blev grundad år 300 före Kristus. Sedan dess har staden genomgått olika epoker med tillväxt, förfall, krig, belägringar och ägarskiften. En av de största turistattraktionernaa, Kamerlengo-borgen, med det tidigare tillhörande St. Markus-tornet vittnar om detta. Italien tog staden under andra världskriget. 1944 blev den åter igen en del av Jugoslavien fram tills Kroatien blev självständigt 1991.

I Gamla staden finns många historiska byggnader som vittnar om Trogirs långa och dramatiska historia. Här finns sevärdheter som St. Laurentius-katedralen, rådhuset, stadsportar, logier, St. Dominikus-kyrkan, klocktorn och en rad andra historiska byggnader. Byggnaderna står så tätt och kompakt i Gamla staden att hela ön ser ut som en fästning. 1997 kom Trogir på UNESCOs världsarvslista. I motiveringen står det bland annat att "Det rätvinklade gatuplanet på denna bosatta ö kan dateras till hellensk tid, och stadens härskare har prytt Trogir med många fina offentliga och lokala byggnader och fästningsverk."

Trogir bjuder inte bara på kulturarv. Både i nya och Gamla staden finns rikligt med butiker och restauranger. På menyn har fisk och skaldjur, av naturliga skäl, en central plats. I staden finns också en populär marknad där man kan köpa det mesta av frukt och grönt, det mesta odlat och producerat lokalt.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se