Kroatien - Tucepi

 

Mer om Kroatien

Mitt på Makarska rivieran finner vi den långsträckta staden Tucepi. Staden ligger i en naturlig bukt, kantad av en lång strand nedanför, och skog och berg ovanför. Längs hela strandlinjen går en gatstensbelagd promenadgata, kantad av träd på båda sidor.

Tucepis centrum ligger i östra änden av bukten. Där allén slutar övertar butiker och försäljningsbodar. I centrumområdet ligger också båthamnen (se bild längre ned på sidan).

Den långa och breda stranden består av små, blanka stenar. Det rekommenderas att använda badskor eller sandaler om du skall promenera längs stranden.

Under turistsäsongen är det fullt av liv och rörelse på stranden och hotellen, längs stranden kan man hyra solstolar, pedalbåt, vattenscooter mm. Temperaturen ligger då ofta över 30 grader, men mitt på dagen kommer en sval sjöbris in från Adriatiska havet, och ger en välkommen svalka. 

Under hösten (september och början av oktober) avtar turismen, och då blir Tucepi en lugn plats med gott om utrymme. Men temperaturen är fortfarande god (över 20 grader) och sjöbrisen försvinner. Vilket gör att de flesta dagarna är helt vindstilla. Under den här perioden är vädret dock mer instabilt, och man kan få molniga dagar, regnbyar och vind. Även om många av hotellen – och en del av handelsstånden – stänger under september, finns det nog av mataffärer, caféer och turistbutiker som håller öppet.

För de som tycker om att promenera, kan man ta många fina turer från Tucepi. På bergsluttningen ovanför staden ligger flera små byar man kan besöka. Du kan också promenera på stigar mot nordväst en timme längs havet och komma till rivierans huvudstad; Makarska. En timmes promenad åt andra hållet leder till en annan populär semesterstad: Podgora. Små och stora kyrkor är också vanliga längs hela rivieran. Kroatien är ett katolskt land, och små stenkyrkor finns det många i området.

För turister är Tucepi ett tryggt ställe, och du kan gå i butiker utan att känna något som helst köptvång. Priserna är låga, och om du handlar i mataffärerna, kan du leva mycket billigt. De flesta frukter kostar omkring 10 kronor per kg. Läsk kostar 5 kr. för en halvliter. Tycker du om ett glas vin till maten, får du ett gott urval om du vill spendera över 20 kronor per flaska. Bakverk säljs som regel per kilo, och du kan fylla en bärkasse med bullar och bröd för omkring 40 kronor.

Även om övernattning är billig i Tucepi, är det höga priser på lägenheter, något som är vanligt längs hela Makarska-rivieran.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se