Kroatien - Hvar

 

Mer om Kroatien

Den långsträckta ön Hvar ligger strax söder om en annan känd kroatisk semesterö; Brac. Öarna i Adriatiska havet förknippas gärna med en exklusiv semester och det är ett omtyckt mål för segelbåtar och lyxyachter. De vackra semesteröarna är dock lättillgängliga för alla som vill uppleva ölivet i Kroatien.

Även om Hvar är en ö, är den införlivad som en del av det kroatiska området; Split-Dalmatia. Det är också från den delen av kusten du lättast kan besöka Hvar. Från Split finns det goda förbindelser till både Brac och Hvar med bilfärja och snabbåt. Dessutom går det färja till östspetsen av Hvar från Drvenik, som ligger i sydöstra änden av Makarskakusten.

Den största staden på Hvar heter faktisk Hvar (bilden ovan) och ligger i den sydvästra änden av den långsträckta ön. Det går emellertid också färja till Stari Grad som ligger på nordvästsidan av Hvar. Dessutom finns det båtförbindelse till Bol på Brac, Vela Luca på ön Korcula och staden Jelsa på Hvar. 

Hvar är mycket mer än en exklusiv turistö. Den 290 kvadratkilometer stora ön har långa traditioner av fiske och jordbruk. För det sistnämnda är det oliver, lavendel, vindruvor och annan fruktodling som haft störst betydelse. Bosättningen på ön har genomgått olika epoker, och man har funnit spår efter en säregen Hvar-kultur som går nästan 6000 år tillbaka i tiden. Även om traditionella näringar som fiske och jordbruk fortfarande har en stark position, blir turismen stadigt allt viktigare.

Det varma och behagliga medelhavsklimatet förklarar Hvars position som turistmål. Dessutom är ön omgiven av många fina stränder som vackert bryts av frodig vegetation. Ön marknadsför sig själv som ”det soligaste området i Europa”. Under turistsäsongen fylls hamnarna av lyxbåtar i olika storlekar och på kvällarna övertar discoljus, musik och festande människor som håller stämningen uppe långt in på natten.

Hvar är emellertid mer än bara hög partyfaktor. Ön kan erbjuda många olika upplevelser, de flesta omfattar vatten och båtar. Om du föredrar att ha fast mark under fötterna, kan det rekommenderas att hyra cykel. En cykeltur på gamla grusvägar är inkörsporten till ett vackert kulturlandskap dominerat av frodiga dalar, små hamnar, gammal bebyggelse och en karg kustremsa avbruten av vackra stränder.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se