Kroatien - Klimat och väder

 

Mer om Kroatien

Kroatien ligger längs det smala Adriatiska havet. På den motsatta sidan av detta hav ligger Italien. Genom att det ligger så långt norrut som Italien, Monaco och södra Frankrike, får man en uppfattning om vad som väntar.

På den här sidan ser du "live"-väderrapporter från fyra populära resmål i Kroatien. Således kan du även se hur vädret är just nu (och först ut är vädret i Split).

Click for Split, Croatia Forecast

Sommartemperaturer kan man inte förvänta sig förrän tidigast i mitten av april. Även i denna månad kan väder och temperatur variera mycket. I mitten av maj startar turistsäsongen, och från den perioden och framåt, kan man förvänta sig behagliga temperaturer på en bit över 20 grader i de flesta delar av Kroatien. Perioder av regn kan naturligtvis också förekomma.

Högsäsongen är inte förrän i juli och augusti när vädret är mer stabilt - och varmt. Många föredrar högsäsongen då man nästan kan garantera en varm och solig sommarledighet. Temperaturen kan då ofta komma över 30 grader. Längs kusten kommer ett välkommet och uppfriskande solbris vid den varmaste tiden på dagen. Medan många njuter av värmen, finns det också vissa som tycker att det kan vara för varmt. (Nedan kan du se vädret i Makarska).

Click for Makarska, Croatia Forecast

Många svenskar föredrar att lägga semestern före eller efter högsäsongen. Detta beror nödvändigtvis inte på att det är billigare att resa på våren och hösten, men oftast eftersom de vill undvika den allra varmaste perioden. Både priser och temperaturen börjar falla under senare halvan av augusti. Ändå kan man uppleva de behagliga temperaturerna runt 20 grader under hela oktober.

Även badtemperaturen ligger kvar på ca 20 grader under oktober. Även om höstvädret kan ge sköna temperaturer, blir det allt mer osäkert och risken för regn och dagar med lite sol ökar. De påfallande solbrisen man upplever under högsäsong, är emellertid nästan helt borta. Samtidigt som vädret är mer instabilt på hösten, kan man alltså få helt vindstilla dagar när havet ligger blank från soluppgång till solnedgång. Bilderna på den här sidan togs i oktober (Följande är vädret i Dubrovnik).

Click for Dubrovnik, Croatia Forecast

Under oktober packar turistnäringen ihop. Hotellen stänger och de flesta turistverksamheter upphör. Souvenirbutikerna och kaféerna längs gågatorna är färre och det blir mindre liv i turistorterna längs kusten. På vintern är det kallt, och i fjällområdet bakom kusten får vandrings-och cykelleder ge vika för vintersporter.

Click for Zagreb, Croatia Forecast

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se