Kroatien - Valuta och shopping

 

Mer om Kroatien

Valuta
I Kroatien heter valutan Kuna (HRK). Under 2012, var en Kuna värt något mer än den svenska kronan, vilket gör att omräkningen blir enkel. Det är därför lätt att relatera till priser i affärer och kaféer. Kuna har varit stabil under de senaste åren, men något svagare jämfört med den svenska kronan
.

kuna i kroatien

Pengar till semestern
I svenska banker får du inte ta ut Kuna, men du måste ha den Kroatiska valutan för att handla i Kroatien. Euron används endast i begränsad utsträckning, men kan naturligtvis växlas i Kroatien. Det enklaste är att använda uttagsautomater i Kroatien, där kan du ta ut det du behöver i kroatisk valuta. Det finns vanligtvis avgifter för uttag och kortbetalningar utomlands. Det bästa är därför att ta ut få och större belopp.


Handel sstånden i Kroatien
Vi svenskar upplever det mesta som ganska billigt i Kroatien. Jämfört med svenska priser är det ganska stor skillnad. Livsmedelsbutiker (stormarknader) är som helt vanliga svenska mataffärer - men oftast inte så stora. Intill de större städerna, finner man emellertid också större shoppingområden även i Kroatien.
 
Kaféer och restauranger är mycket förekommande i alla städer och längs gågatorna ligger de tätt. Även om det finns många intressanta rätter på menyerna, så är urvalet inte så imponerande, och de flesta av de mindre matställena är ganska lika till urval och priser. I de större städerna finns restauranger av högre klass.

 

Det är ett nöje att handla i Kroatien. Du kan gå in i affärerna och kolla runt, och du kommer inte att bli pressad eller tvungen att köpa något. Säljarna är vänliga och artiga. Det påminner en hel del om att shoppa i Sverige, även i marknaderna. Dessutom är Kroatien ett mycket säkert land.

Man slipper inte ifrån uppsökande säljare helt i Kroatien. Under turistsäsongen får turiststäderna besök av ambulerande (zigenare). Dessa kan ha sina stånd längs strandpromenaden eller stranden där de försöker sälja sina varor. Det finns ingenting att klaga på när det gäller deras produkter eller priser, men försäljningsmetoden kan verka lite störande för oss nordbor.

 

 

Marknader
I de större städerna och i vissa jordbruksområden finns marknader. Där kan du köpa frukt, bär, nötter, grönsaker och andra lokala produkter - och även några som innehåller alkohol. Priserna på sådana marknader är rimliga, och på lokala produkterna är priserna långt under hälften av vad vi upplever i Sverige.

Om du inte sover bort hela förmiddagen, kan du också köpa färsk fisk vid kajen i vissa hamnar. Mycket av fångsten är liten, men du hittar även större fiskar och andra arter än i Sverige - som bläckfisk.

Mer om Kroatien

 

Ansvarlig: Magnus Tangen. Kontakt resatillkroatien.se